Thursday, May 4, 2017

12. nädal

Tehnoloogilised lahendused, mis muudavad meie elu lihtsamaks ja mugavamaks ümbritsevad meid igal sammul. Seetõttu pole imestada, et elu kolib internetti - see on mugav. Kas aga kõikidele inimestele on see sama mugav ja lihtne, selle peale mõeldakse harvem.

Selle nädala teema keskendus lahendustele, mis aitavad puuetega inimestel kasutada mitmeid tänapäeva tehnoloogilisi lahendusi. Osadest nendest lahendustest olen näinud teleekraanilt kas siis filmidest või inimeste igapäeva elu kajastavatest saadetest, kuid teadmised nende kohta on siiski kesised.

Otsustasin tutvuda täpsemalt sellise vahendiga nagu punktkirjakuvar (braille display), sest ei olnud selle kohta varem kuulnud. Tegemist on seadmega, mis võimaldab punktkirja esitada dünaamiliselt. On olemas erineva suursega monitore, mis sobivad nii telefonidele kui arvutitele. Riistvara tõlgendab teksti punktkirjas ja vastavalt sellele liigutatakse nõelu.

Esmalt otsustasin tutvuda ka nende toodete hindadega. Sattusin leheküljele, kus nende hinnad algasid 2200 dollarist ja lõppes 7985 dollariga. Need olid küll erineva suurusega monitorid, kuid siiski ehmatasin neid hindu vaadates. Eeldasin, et sellised seadmed on kallid, aga ei osanud arvata, et need nii palju maksavad, sest tehnoloogia ei tundu just kõige keerukam.

Tean, et Eestis on võimalik puuetega inimestel tehnilisi abivahendeid soetada soodustingimusel, mistõttu lootsin, et Eesti kohta leiab ka täpsemat infot. Mobiiltelfonidele suunatud punktkirjakuvar, millel on 8-punktiline klaviatuur, juhtimisnupud ning mida võimalik ühildada USB ja bluetooth-i abil, täishind on 1400 eurot ja soodushind 140 eurot.

Arvutite juures kasutamiseks mõeldud punktkirja kuvarid on suuremad ja seega ka kallimad. Kõige kallima toote täishind oli ühel saidil 7740 eurot, ning soodushinnaga 6480 eurot. Jah, odavamaks lahenduseks pimedatele on kindlasti kõikvõimalikud kõne süntesaatorid. Aga puntkirjamonitor on hädavajalik neile, kes on pimedad ja kurdid, mistõttu lootsin, et tuleviku lahendused oleksid kättesaadavamad.

Punktkirjakuvariga tutvudes jõudsin välja ka tooteni, mis võib nimetada punktkirja tahvelarvutiks. Kuigi kontseptsiooniliselt ei ole Braille e-lugerid midagi uut, sest nendest on pikalt räägitud, siis tundub, et kõige lähemale millegi reaalsele tootmisele on jõudnud BLITAB


Ühes intervjuus leidsin infot, et plaanitakse toodet müüma hakata selle aasta suvel ja seda hinnaga 500 dollarit. Võrreldes erinevate punktkirjamonitoride hinnaga tundub see palju kättesaadavam ning lisaks on võimalik lugeda enam kui vaid üks rida haaval. Kuigi tehnoloogiast selle taga ei soovita väga veel rääkida, siis hinnatakse, et sellised seadmed võivad suurendada pimedate hulka, kes kasutavad Braille kirja.

No comments:

Post a Comment